Прокуратурата: САЩ санкционират зловредното руско влияние, срещу което се бори Гешев

Прокуратурата: САЩ санкционират зловредното руско влияние, срещу което се бори Гешев. Санкциите срещу петимата български граждани

идват седмица след като на посещение в САЩ

беше главният прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от Прокуратурата.

„Прави впечатление, че санкциите спрямо четирима от тях са свързани с т.нар. „зловредно руско влияние“ у нас, което беше сред основните теми на разговор на Гешев с конгресмени във Вашингтон“, се казва още в съобщението.

Разследването срещу Николай Малинов

 стартира във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и друг от санкционираните лица – Румен Овчаров, уточняват от Прокуратурата. По-рано днес министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима български граждани по закона „Магнитски“.

Министерството на финансите предприе днес

няколко мерки по Указ 13818, който е издаден въз основа и за прилагане на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят:

• Румен Овчаров, бивш български народен представител

и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари.

• Николай Малинов, бивш народен представител

и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

• Владислав Горанов, бивш народен представител

и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемане-то на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

САЩ пусна нов списък със санкционирани българи по „Магнитски“ – Flashnews

• „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

• „Трилема Кансълтинг“ ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Реакциите след „Магнитски“ 2 у нас: Служебният кабинет оцени подкрепата на САЩ (Обзор) – Flashnews

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ

- реклама -
error: Съдържанието е защитено