Прокуратурата с подробности за предишно провинение на шофьора, прегазил дете в София

Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека на ул. „Гурко”, е глобен с 10 лв. през 2005 г. след шофиране в нетрезво състояние. Това обяви днес по NOVA бившият началник на КАТ-София Тенчо Танев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол”, обясни Тенев.

По-късно от Софийска районна прокуратура изпратиха съобщение до медиите поради огромния интерес и множеството изпратени към тях запитвания по случая.

„През 2005 г. лицето П.Т. (тогава на възраст 19 години) е установено да управлява моторно превозно средство с концентрация на 1,4 промила алкохол в кръвта. Към онзи момент управлението на МПС след употреба на алкохол с над 1,2 промила е престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК, за което се е предвиждало наказание в размер до 1 година лишаване от свобода„, посочиха от прокуратурата.

След приключване на разследването и привличането му като обвиняем, мъжът е предаден на съд от СРП.

„Тъй като за водача на МПС това е било първо нарушение, състав на Софийски районен съд му налага административно наказание глоба“ в размер на 500 лева на основание чл. 78А от НК. Решението на съда е влязло в сила на 18 април 2006 г.“, допълниха още от прокуратурата.

Тази вечер, в 18:00 ч. недоволни граждани ще се съберат пред МВР с настояване институцията да вземе адекватни мерки срещу подобни инциденти.

Според жители на квартала почти всяка нощ по ул. „Гурко“ се шофира с висока скорост, а силовото ведомство е на метри от кръстовището с ул. „Цар Иван Шишман“, където в събота вечерта бе пометено 15-годишно дете.

Само през изминалото денонощие полицията е установила общо 11 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях седем са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и четирима – с над 1,2 на 1000, един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират шестима водачи, а един е отказал тестване.

- реклама -