Прокуратурата с подробности за ареста на бившата румънска зам.-министърка у нас

Прокуратурата с подробности за ареста на бившата румънска зам.-министърка у нас.

Около 18:30 на Калотина е задържана

румънска гражданка при извършване на гранична проверка. Установено е, че това Елена Удрия, която е бивш министър на туризма в Румъния и е осъдена за корупционно престъпление в периода 2010-2011 година. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Уведомена от Окръжна прокуратура в Благоевград, както и международният отдел на ВКП. Приложили са ни европейската заповед за арест на румънски език, допълни Милева. Определеният наблюдаващ прокурор е определил мярка задържане за 72 часа.

Очаква се насрочване на заседание

с участие на трима съдии и прокурор.

По-рано стана ясно, че Окръжният съд в Благоевград ще гледа искането за задържане по европейска заповед за арест на бившата министърка на туризма в Румъния Елена Удря.

Удря беше задържана на Кулата при опит да премине в Гърция, малко след като Върховният съд на Румъния потвърди 6-годишната й присъда. 49-годишната Елена Удря е арестувана за 24 часа по закона за МВР.

Българският съд трябва да получи

всички документи от съседката ни, включително и първоинстанционната присъда на Удря от 2019 г. Според присъдата, като министър на туризма и министър на регионалното развитие и туризма, преди 11 години Удря е извършила поредица от действия, с цел имотна облага. Обвинението твърди, че от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро.

 

Източник: Дарикнюз

- реклама -