прокуратура Елена Динева, Васил Божков

Прокуратурата с музикален поздрав по случай Националния празник (ВИДЕО)

Прокуратурата отправи поздрав по случай Националния празник на България. В официалния сайт на държавното обвинение в Ютюб е публикуван музикален поздрав, изпълнен от група „Годлевски Великден“ – „Песен за поп Партений“ и „Песен за България“.

От информацията става ясно, че записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България.

При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири.

До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г.

- реклама -