вкус, солено, сладко, кисело, генетика

Прокуратурата разследва смърт на дете, със съмнение за хранително натравяне

Районната прокуратура в Генерал Тошево е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на дете, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното момченце в неделя през нощта.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо – на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца.

Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Разпоредена е проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти.

Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

По разпореждане на Районната прокуратура в Генерал Тошево дирекцията по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му.

- реклама -