завод за боеприпаси, взривове, прокуратура, Сийка Милева, Иван Гешев

Прокуратурата: Разследва се руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас

„През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за взривни вещества и боеприпаси. Установено е сходство при четири случая“.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Единият е на 12 ноември 2011 г., когато е взривен склад на търговско дружество „ЕМКО“. Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е складирана там, е на Емилиян Гебрев. Вторият случай е взривена продукция на ВМЗ „Сопот“ през 2015, част от която отново е на „ЕМКО“. Третият случай също е през 2015 година и отново са взривени боеприпаси на ВМЗ „Сопот““, разкри подробностите Милева.

През 2015 година има пожар, при който са изгорени част от доказателствата по делата за взривовете.

„Четвъртият случай е през 2020 година край Мъглиж, когато е взривен склад на завод „Арсенал“-Казанлък. При четирите произшествия се наблюдава сходство“, уточни Сийка Милева и се позова на назначена и изготвена експертиза.

При четирите произшествия има сходство, което ги отличава от останалите случаи на взривове в складове от същия период, според експертиза. Разследващите не са установили конкретни причини довели до взривовете, като липсват жертви и пострадали.
Във всеки от случаите има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта му е хората в близост да се оттеглят. Периодът за гасене на пожарите вероятно е бил използване за задействане на зарядите, като това е ставало от разстояние.

И при четирите случая взривената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Според прокуратурата и ДАНС може да се направи предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили в България, опитите за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител, и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

По случая с отравянето на тримата български граждани като обвиняеми са привлечени и се издирват трима руски граждани, вероятно с принадлежност към Главното разузнавателно управление на Русия, посочи Милева. Разследването е установило, че шестима руски граждани са били в България около опитите за отравяне и взривовете.

От събраните доказателства се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на военна продукция към Грузия и Украйна.

От прокуратурата съобщиха още, че се работи с чешките власти с оглед установяването на връзка между взривовете в България и тези в Чехия от 2014 г. На 17 април Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и каза, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозия в чешки склад за боеприпаси.

На брифинга се появи и главният прокурор Иван Гешев.

Той благодари на службите за сигурност, които години наред са работили по този случай. „Тук съм, за да окуража колегите от специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българските граждани и обществено и на националната сигурност“, заяви главният прокурор.

- реклама -