коронавирус PCR, тест, граждани, държави

Прокуратурата разследва огнището на COVID-19 в дома в Джурково

По разпореждане на Главния прокурор Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира във връзка с журналистически публикации, в които се сочи разрастване на огнище от заболели от Covid19  в дом за хора с увреждания в с. Джурково, община Лъки, област Пловдивска.  Разпоредено е незабавно да бъде извършена съвместна проверка от отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив и РЗИ – Пловдив, която да установи: спазват ли се в дома въведените на територията на Република България противоепидемични мерки; какъв е режимът, въведен за спазване на мерките от ръководителя на институцията и с какви актове е сторено това; какъв е пропускателният режим в дома за домуващи, персонал и посетители и какви мерки са предприети за спазването му; извършвани ли са били от РЗИ проверки за спазване на противоепидемичните мерки в дома и какъв е бил резултата от тях; по какъв повод, в какви срокове и по какъв алгоритъм е било проведено епидемиологичното проучване в дома и др.

За резултатите от проверката Окръжна прокуратура – Пловдив следва да бъде уведомена в 14-дневен срок.

Вчера стана ясно, че в дома има нови 18 случая на зараза. 13 от тях са на домуващи и 5 на персонала, включително една медицинска сестра и четирима санитари. Така общо с Covid-19 са 16 от домуващите..

В Дома за хора с умствени и физически увреждания в село Джурково са настанени 40 души, за които в момента се грижат един лекар, четири медицински сестри и помощен персонал.

- реклама -