Прокуратурата разследва бивш МВР министър и настоящ депутат за пране на пари

Прокуратурата разследва бивш МВР министър и настоящ депутат за пране на пари. По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за

евентуално извършено престъпление

против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-тоI Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-то Народно събрание е съпричастен към осуетяване на

наказателно преследване и пране на пари.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления

против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

Според източници на Tribune.bg става въпрос за бившият вътрешен министър от ПП Бойко Рашков.

Име не се посочва, но се уточнява,

че реакцията на държавното обвинение е

„по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител“.

Вчера сайтът ПИК излезе с информация за оперативна разработка на ГДБОП „Градинарят“ за Бойко Рашков, която била смачкана от МВР. Според сайта всичко тръгва миналата година след сигнал на банка до вътрешното ведомство,

чийто шеф тогава е Рашков,

за съмнителни транзакции на внушителни суми евро от страна извън ЕС до български клиент. Веднага след това парите били теглени в брой. Администрацията на министъра праща сигнала към ГДБОП, където при първоначално разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човек, който работи като градинар в имението на Рашков. По-късно всичко били заметено.

- реклама -