агнешко
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверки магазините за спекула с агнешко и яйца

Софийска градска прокуратура е възложила извършване на проверка с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа.

Поводът за това са станали множество публикации в електронни медии за недобросъвестна търговска практика за продажба на ярешко месо вместо агнешко.

Предвид повишеното търсене за великденските празници на традиционните продукти – агнешко месо, яйца, включително боядисани, както и на боя за яйца, СГП е разпоредила на Областната дирекция по безопасност на храните – град София извършване на незабавна проверка. Същата следва на случаен принцип да определи търговски обекти, предлагащи горните стоки, които да инспектира на място.

Контролните органи ще проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, коректното им етикиране и маркировка. Указано е за всеки проверен обект да се изготвя нарочен доклад, включващ данни, както за констатираните нарушения, за които са били съставени актове, така и за установени данни за извършено престъпление от общ характер.

В срок до 24.04.2020 г. обобщен доклад за предприетите действия по възложената проверка следва да бъде предаден в Софийска градска прокуратура.

- реклама -