Прокуратурата разкри нови чатове и записи между Къро, Василев и Тони Парфюма

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, пише 24 часа.

По неофициална информация в нея са Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, Дилиян Георгиев, Тони Иванов-Парфюма, който преди една седмица е бил задържан в Испания.

За 5 убийства се разследва престъпната група с няколко участници, сред които е Красимир Каменов-Къро, съобщават от прокуратурата. На  пресконференция на 16 март бяха публикувани записи на разговори. След това магистрат е получил нова заплаха. Тогава беше изнесена информация за банда, която се занимава с пране на пари и данъчни престъпления. Обвиняемите засега са двама. Арестуван е Дилиян Георгиев, а Тони Иванов успя да избяга в Испания, но наскоро е задържан по искане на прокуратурата у нас.

Тогава стана ясно, че разследваните и други провеждат срещи и разговори за кампания в САЩ и Европа за дискредитиране на институциите у нас и за отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Бяха показани листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното:

„ВТБ“ – руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ;

„Цецо от Белград“ – Укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката.

Иззет е и лист с наименование „Вредители за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове на разговори между Дилиян Георгиев, който е задържан, обявеният за издирване Красимир Каменов-Къро, обвиняем за подбудителство на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, Овидиу Семенеску, също обявен за международно издирване по разследване за участие в банда за изнудване и „Митко BIRD“, вероятно журналистът Димитър Стоянов. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов, който е в чужбина, но е арестуван.

От това разследване са отделени материали, като са образувани други 3.

Първото е за това, че в периода от 2020 г. до 24 март 2023 г. на територията на България е действала организирана престъпна група за търговия с влияние – отстраняване на магистрати и висши полицейски служители, които пречат на престъпната група. по случая работи ДАНС. Агентите търсят банковите сметки на всички завесени в чужбина.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и Дирекция „Инспекторат“ е възложено извършване на проверка за това какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност. Това е по повод информацията от разговорите, че се събират пари, за да бъде отстранен от поста си Михаил Наумов, който е шеф на отдела за тежки престъпления в националната полиция.

В хода на разследването е отправена нова заплаха към магистрат, който работи по случая. Уведомена е Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.

На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

Третото разследване е за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31 октомври 2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери.

Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в София, които са на Къро.

В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. В него има комуникация през мобилни приложения на обвиняемия с подсъдимия Цветан Василев, както и с  Димитър Стоянов, Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

По досъдебното производство за  търговия с влияние има и много звукови файлове на разговори на замесените.

Три от тях са телефонни разговори на Къро със свидетел по делото, който е бил най-довереното му лице у нас. В записите се говори за различни факти, свързани с престъпна дейност и се споменават следните имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко Бърд“, „Дилиян“, „Боян“.

От прокуратурата публикуваха и нови чатове между разследваните участници в престъпната група, както и още един от разговорите на Къро със свидетел по разследването. Ето го:

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, …. това е заради Овидиу и заради тоя от Белград – Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ….

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.

Свидетел: Щото…

Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора – никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.

Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

- реклама -