помощи
сн. БГНЕС

Прокуратурата: Разбита е група за рекет и изнудвания на длъжници по бързи кредити

Разкрита е организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическа саморазправа срещу лица, задлъжнели към кредитно дружество. Това съобщиха от прокуратурата. „В хода на действията по разследването бяха задържани над 20 лица, иззети бяха множество доказателства, проведени бяха разпити и на други лица в качеството им на свидетели. Привлечени към наказателна отговорност са 10 лица, едно от тях като лидер на престъпна група. Повдигнати са им обвинения за изнудване“, заяви Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

„В последната година на пандемия най-уязвими са малоимотните и слабограмотните. Тези хора са имали нужда от пари и са се обръщали към фирмите за бързо кредити. Престъплението започва, когато кредитите започват да се събират по силов начин“, заяви Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

До момента е установено, че престъпната групата е действала в София, Дупница, Бобовдол и Радомир.

Максималната стойност на отпусканите кредити е около 1 000 лв. 20-30% е била лихвата.

Има данни, че членове на групата са действали по набирането на лица, които продават гласовете си срещу заплащане, посочи Янев. Валентина Маджарова добави, че при акцията по задържането на членовете на бандата са открити списъци с личните данни на много длъжници.

- реклама -