Тетевен

Прокуратурата: Разбита е група за финансови измами и пране на пари

На 26 март специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група за извършване на финансови измами и пране на пари. Задържани са 6 лица – организаторите и основните действащи лица.

„Групата е действала от 2017 година при изключителна конспиративност. Участниците са изключително харизматични, интелигентни личности”,обясни административния ръководител на СП Валентина Маджарова.

От схемата са пострадали над 200 души,с ред тях има и чужди граждани.

Един от тях е загубил близо милион лева. Става дума за сключване на договори за брокерство, които не са се реализирали. Те са инвестирали средства в акции, с цел те да се удвоят. Измамените хора също са изключително интелигентни.

Използвани са 49 фирми – сключвани са договори за брокерство и въведените в заблуждение лица са сключвали договори за закупуване на акции, които в близко бъдеще биха били много ликвидни.

„Групата се състои от лица, които са изключително манипулативни. С всеки един от тях е сключван отделен договор. Спрямо личността на човека, който е дошъл да инвестира, се е подхождало по различен начин. Открихме и специализирана техника за заглушаване на мобилни апарати, журналистически карти, за които предстои да разберем дали са истински”, разкри  зам.-директора на ГДБОП старши комисар Илия Делчев.

За ръководителите на групата наказанието е между 5 и 15 години затвор.

- реклама -