Салхо Кисимов Войводиново, заплахи прокуратура

Прокуратурата проверява циганина, заплашил с палежи Войводиново

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидент в с. Войводиново, обл. Пловдив.

Това съобщават от държавното обвинение.

Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност,

и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление – палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г.

Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.

Припомняме, във видео, което вече е изтрито Салхо Кисимов заплаши жителите на Войводиново: „Ще пострадате много, крайни къщи ще горят, ще ви разкажем играта“, гласят някои от заплахите. Той е от селото, но работи в Германия. В клипа мъжът нарича българите „гяури“.

Във второ видео той обясни, че семейството му е е било „принудено“ да се изнесе от селото, именно това го провокирало да отправи заплахите.

- реклама -