Прокуратурата проверява три протокола на СИК от референдума

Прокурори ще проверят три протокола на Секционни избирателни комисии от Силистра, за които има съмнения, че са били изготвени в нарушения с наредбите. В предаването бяха представени несъответствия в протоколи.

Районната прокуратурат в Силистра се е самосезирала след като в предаването си организаторът на референдума Слави Трифонов се усъмни в резултатите от преброяването.

В отворено писмо той определи работата на ЦИК като „чудовищна манипулация“, а след излизането на официалните резултатите за избирателната активност от инициативния комитет за провеждане на референдума обявиха, че ще оспорват цифрите в съда.

От ЦИК отрекоха категорично обвиненията.

На 11 ноември ЦИК обявиха и окончателните резултати, които изпращат въпросите от референдума за обсъждане в Народното събрание, така че допитването няма задължителен характер.

Районната прокуратура в Силистра ще направи проверка на три протокола по по член 169 от Наказателния кодекс за евентуално извършено престъпление на лице от състава на избирателна комисия за преправяне на резултати.

За това деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Проверка ще бъде направена и с оглед събиране на данни за документно престъпление.

Проверките са възложени на икономическа полиция в Силистра.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено