Булгаргаз газ цена

Прокуратурата проверява Булгаргаз

Досъдебно производство е образувано в прокуратурата по документи от „Булгаргаз“, които са предадени от новото ръководство на дружеството и от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Това стана ясно от думите на самия Христов пред БНТ.

„В комуникация сме с „Газпром“ и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия.

Клаузите на договора са конфиденциални, както и всички преговори и размяна на информация“, обясни той.

Той увери, че се работи изключително интензивно и се надява скоро да има положителен резултат.

„Това са едни изключително сложни преговори – не се говори само за доставки на газ, но също и за условия на плащане в рамките на европейските ограничения.

Става дума за цена, срокове, за защита на интересите на „Булгаргаз“ и техните права по договора при евентуален арбитраж, ако се стигне до това“, посочи Росен Христов.

Той добави, че се работи и по редица други алтернативи и целта е да се осигури газ на оптимална цена.

По отношение на големите дългове на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ Росен Христов обясни, че се работи доста интензивно по този въпрос.

„С такава задлъжнялост „Топлофикация София“ не само като структура и като компания е в нездравословно състояние, но влияе много и на „Булгаргаз“ и на възможността за набиране на средства и финансиране от частния сектор.

Ние финансирахме „Булгаргаз“ с 800 млн. лева заем от министерството и подготвяме ново решение за значителна сума“, каза енергийният министър.

Със Столичния общински съвет се разработва програма, която да изведе „Топлофикация София“ от тази спирала на системно натрупване на данъци и дружеството посредством оптимално управление и инвестиции да стане един съвестен платец, посочи още Росен Христов.

Той допълни, че се водят преговори „Топлофикация София“ да стане държавно дружество, като целите на Столична община и държавата изцяло съвпадат и са насочени към осигуряване на отоплението на софиянци на оптимална цена.

„Работим по едно цялостно решение, което за дълъг период от време да реши проблемите на „Топлофикация София“.

Преминаването към държавата посредством придобиване за сметка на натрупаните задължения, това за определен период изчиства задълженията на „Топлофикация София“, правейки я поне счетоводно да изглежда добре“, обясни Христов.

Росен Христов уточни още, физически не може да се вземат всички количества по договора с „Газпром“ в рамките на тази година.

Едно от условията е част от количествата да се вземат през първите месеци на 2023 г. Системата на плащане е тази, която се използва в Европа, допълни той.

- реклама -