Алабин

Прокуратурата протестира оправдателната присъда по делото „Алабин”

Оправдателната присъда по делото „Алабин” е протестирана, съобщиха от прокуратурата.

Точно преди седмица, 12 години след рухването на сграда на столичната улица „Алабин”, при което загинаха две млади момичета, Софийски градски съд произнесе всичките искове за неоснователни. Съдът се произнесе, че собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът контролирал ремонта Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта и строителят Манчо Антонов са невинни. След заседанието прокурор Момчил Момчев заяви, че в хода на делото основният свидетел си е променил показанията.

От прокуратурата съобщават, че до административните ръководители на Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на един от подсъдимите. Той касае изявления на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, направени пред медиите непосредствено след постановяване на оправдателната присъда. В сигнала се твърди, че изразената публично позиция от Момчев – че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила на съдебното следствие „промяна“ на показанията на основен свидетел, представлява „заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения“.

Според адвокат Лулчева „такова поведение не би следвало да остане без последствия, защото според чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България /основание за освобождаване от длъжност на магистрат/, накърняването на престижа на съдебната власт може да представлява най-тежко дисциплинарно нарушение“.

Административните ръководители на прокурор Милко Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него

„С изявленията си г-н Момчев по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила. Предявяването на сигнал, визиращ основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрат и публичното му оповестяване, се разглежда като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, осъществен в срока за протестиране на постановената оправдателна присъда, с оглед на решението му дали да протестира същата„, заявяват още от прокуратурата.

Присъдата по делото на Софийски градски съд е протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд-София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

- реклама -