прокуратурата, Бойко Рашков, свидетел, дело, "Хемус"

Прокуратурата привиква Бойко Рашков за разпит по делото „Хемус“ (ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде извикан в Софийската градска прокуратура, за да даде обяснения за всички факти, които са му известни за източените пари от строежа на АМ „Хемус“. Това обявиха на пресконференция днес от държавното обвинение.

Причината Рашков да бъде привлечен като свидетел по делото са негови думи пред БНР, където той казва, че за него не е тайна къде са отишли източените пари.

„Г-н Рашков ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания относно това каква информация му е известна за паричните средства, кога и по какъв начин му е станала известна, както и за всички останали обстоятелства, които са му известни по делото“, обявиха от прокуратурата.

От прокуратурата отново обявиха, че от ГДБОП не е постъпвала информация за това къде са трансферирани парите, както и кой е крайният им получател.

„СГП разяснява, че МВР не са предоставили информация пред наблюдаващите прокурори за движението и местонахождението на паричните средства. Не са предоставени и данни относно възможните лица, които могат да се разглеждат като краен получател на парите“, казаха още от прокуратурата.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че единственият обвиняем по делото за пране на пари е бил разпитан пред съдия, където е дал подробна информация, включително имена и места, която би помогнала за разплитане на схемата.

„На 22 декември наблюдаващите прокурори разпитаха обвиняемия в присъствието на защитник и пред съдия. Обвиняемият потвърди обясненията, които даде предишния ден пред наблюдаващите прокурори“, казаха още от обвинението.

И отново разкритикуваха действията на МВР и в частност на ГДБОП, като подчертаха, че пред техни представители обвиняемият не е искал да разкрие подробности за схемата.

„Обвиняемият три пъти е отказал да даде обяснения пред МВР. Пред наблюдаващите прокурори той е изказал съмнения относно работата на служителите на ГДБОП„, обявиха още от прокуратурата.

Предметът на разследването по настоящото досъдебно производство е в значително по-голям обем и не включва единствено дейността на обвиняемия Б. К. Разследва се още дейността на множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на паричните средства – от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. „фирми-бушони“ и до възможните крайни получатели.

Отделно от това в СГП се наблюдава и друго досъдебно производство за престъпление по чл. 255 от НК, което би било предикатно на изпирането на пари по чл. 253 от НК, съобщават още от държавното обвинение.

- реклама -