Прокуратурата предложи на МВР и ДАНС общо звено за вота

Общо звено за вота на 2 октомври предложи прокуратурата на МВР и ДАНС. Това става ясно от писмо, което е пратено до служебния МВР шеф Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Създаването на звеното цели да се подобри

взаимодействието и координацията между институциите

за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани, посочват от държавното обвинение.

Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде

гарантирана честността и прозрачността на изборния процес.

Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия. Така че да бъдат защитени политическите права на българските граждани, аргументират се от държавното обвинение.

МВР и ЦИК стартират подготовката за вота

Преди повече от седмица служебният вътрешен министър обяви, че вече са в контакт с ЦИК за организирането на вота.

„Ще имаме национална конференция идния четвъртък. В контакт сме с ЦИК. С тях започваме оперативната работа след вторник и всичко, което се случва, предвижда и предприема като действия и мерки, ще бъде направено. В тази връзка има едно споразумение, което трябва да се сключи между прокуратурата и полицията, за да се обезпечи работата по места“, каза тогава Демерджиев.

- реклама -