прокуратура, Сийка Милева, Красимира Филипова, промени, НПК
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата предлага промени в НПК за намаляване на формализма в наказателния процес

Според редица социологически проучвания, един от основните проблеми в българското правосъдие са тромавите процедури. Заради това и е поета инициативата за промени.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Предложенията  за промени в НПК се правят след анализ на прокурори и сравнителен анализ с няколко европейски страни.

„Главният прокурор вчера сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт в лицето на Народното събрание, Министерство на правосъдието и на Министерския съвет с предложените от нас експертни предложения, от чиято воля зависи обсъждането и приемането им“, каза Сийка Милева.

Снимка: БГНЕС

От прокуратурата посочиха, че един от основните проблеми е свързан с прекомерните изисквания и прекалено високите стандарти на доказване.

Затова се предлага не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да е ключово за решението на магистратите, а да се вземат под внимание само съществените.

Основният акцент на вече внесените експертни предложения е насочен към намаляване на формализма в българския наказателен процес, разширяване на компетентността на военните съдилища и прокуратури и ефективно използване на наличния ресурс от следователите в системата на прокуратурата на Република България.

Това каза заместник – главният прокурор при ВКП Красимира Филипова.

Снимка: БГНЕС

„Стандартите на доказване сме определили като прекалено високи. Поради това в случай, че нашето предложение бъде възприето със сигурност ще се стигне до един сериозен напредък по пътя към преодоляване на формализма и към осигуряване на европейските стандарти при една балансираност, без да се изискват прекомерни спазвания на реда и формата, които в чести случаи водят до невъзможност за постигане на справедливост, за което сме и критикувани всъщност както от нашето общество, така и от нашите партньори“, посочи тя.

- реклама -