протести, бомбички, полицаи, нападение
сн. БГНЕС

Прокуратурата предаде на съд протестиращ, хвърлял предмети по полицаи

Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Р. И., на 27 г.

Той е обвинен за това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – хвърлял твърди предмети, по посока на униформени служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред и деянието се отличава с изключителна дързост.

На 02.09.2020 г. в гр. София на площад „Независимост“, пред сградата на Народно събрание 2, се провеждал общонационален протест.

протести, бомбички, полицаи, нападение

На посочената дата около 21,00 ч. по повод участие в протеста най-отпред сред протестиращите били обвиняемият Р. И. заедно с В.В., Д.В. и Ц.Й. В същото време, в района между сградите на Министерски съвет и Президентството, се намирали служители на СДВР, на които било възложено да наблюдават лица, грубо нарушаващи обществения ред. Те забелязали обвиняемия Р. И., който се движел сред протестиращите и видимо ги поощрявал да хвърлят бомбички (пиратки), бутилки и други предмети по униформените служители на МВР и същевременно отправял нецензурни изрази. протести, бомбички, полицаи, нападение

Обвиняемият хвърлял по полицаите твърди предмети, наподобяващи пиратки, като при хвърлянето им същите избухвали и се чувал силен гръм. След това Р. И. отивал до близко разположени палатки на протестиращите, от където вземал други предмети и връщайки се при тълпата, отново ги хвърлял по униформените полицаи.

Служителите, които наблюдавали тези действия, видели че Р. И., В.В., Д.В. и Ц.Й. тръгват от мястото пред Народно събрание 2, след което се насочват към улица в близост и се качват в лек автомобил. Те подали сигнал за посоката на потегляне на автомобила към служители при ОСПС-СДВР. Около 22,15 ч., служителите на ОСПС-СДВР спрели посочения автомобил и установили лицата в него, а именно обвиняемият Р. И., както и В.В., Д.В. и Ц.Й. На автомобила била извършена проверка, при която били намерени пиратки, които В.В. предал доброволно. Четиримата били задържани за срок до 24 часа и отведени в сградата на 07 РУ-СДВР.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Р. И. била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои делото да продължи в съда.

- реклама -