Нено Димов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Нено Димов за безстопанственост, оставят го в ареста

Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост. Удължиха задържането му за 72 часа. Това съобщиха на специален брифинг от прокуратурата. Министърът е позволявал ползване на вода за промишлени нужди на „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“, въпреки че е бил уведомен за значителното намаляване на нивото на водата.

Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост.

Според прокуратурата министър Нено Димов е нарушил служебните си задължения и от 1 януари 2018 г. до 17.11.2019 г. е издавал разрешителни за промишлено водоползване на определени дружества и то в пъти по-големи, макар притока на язовир Студена да е намалял драстично. Министърът умишлено не е положил достатъчно грижи за водния режим на язовира, въпреки всички доклади от различни институции. Нанесените щети са изразходване на милиони литри вода, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник.

От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество „Юлен“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник.

Задържането на Нено Димов е удължено за срок от 72 часа.

Според прокуратурата той може да извърши ново престъпление и да повлияе на разследването, каза прокурор Кънев.

„Причинената щета е над 11 млн. лв, все още сурови цифри. Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода – достатъчни да няма бедствено положение, няма доказателство за незаконно усвоен воден ресурс“, добави той.

- реклама -