досъдебни производства, нарушения, избори, прокуратура

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Гурково за купуване на гласове

Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мариян Цонев – кмет на община Гурково в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат. Разследването се води за извършено престъпление против политическите права на гражданите, съобщиха от прокуратурата.

Извършени са разпити на свидетели, включително над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като кметът им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат.

Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора. Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

- реклама -