Владимир Димитров Майстора, картини откраднати

Прокуратурата повдигна четири обвинения за откраднатите картини на Майстора

Четирима души са с повдигнати от Софийска районна прокуратура обвинения по досъдебното производство за кражбата на картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров – Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в София.

След докладване на делото в Софийска районна прокуратура наблюдаващият прокурор повдигна обвинения на В. Христов, А.Антонов, А.Йовчев и Б.Найденов.

Обвинението срещу В. Христов е за това, че от неустановена дата през декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София, от къща, като извършител, в съучастие с А.Антонов е отнел чужди движими вещи – 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов. Кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като Христов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години

Обвинението срещу А.Антонов като извършител и съучастник се наказва с „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

Срещу А. Йовчев обвинението е за това, че на 29.12.2018 г. в гр.София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага е придобил чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Срещу Б.Найденов обвинението е за това, че на 29.12.2018 г. в гр.София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна вреда, е спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215 ал.1 от НК.

Спрямо Б.Найденов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

- реклама -