Тотев прокуратура съд отстранен решение

Прокуратурата поиска отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев

Софийската градска прокуратура ще поиска отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев. Над 90% от свидетелите в хода на разследването са в йерархична зависимост от Тотев, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Искането ще се разгледа от Пловдивския окръжен съд. Тотев е поискал и промяна на мярката за неотклонение. При предявяване на обвинението на кмета беше наложена гаранция от 20 хиляди лева.

Преди дни Софийската градска прокуратура Иван Тотев в престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът“. Според обвинението от действията на Тотев са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 млн. лв.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив, и като възложител на обществени поръчки, Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът“, град Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), посочват от прокуратурата.

- реклама -