Прокуратурата поиска 500 000 лв. гаранция, за да е на свобода Васил Божков

Прокуратурата поиска 500 000 лв. гаранция за Васил Божков, за да бъде пуснат на свобода. Това съобщиха от съда. Преди няколко дни градският съд определи за Божков гаранция от 130 000 лева. Но Софийската градска прокуратура е протестирала размера.

Жалба срещу решението на градския съд има и от адвокатите на бизнесмена. Те настояват той да е на свобода без мярка за неотклонение.

Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от Апелативния съд,

На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие.

Васил Божков на свобода срещу 130 000 лева

В мотивите си съдът записа, че Божков има стриктно поведение от началото на ареста му, не е нарушавал мярката си за неотклонение. Неоправдана процесуална репресия би било, ако Божков остане под домашен арест, посочи съдът.

Защитата на бизнесмена, а и той самият, поиска той да бъде освободен от домашния арест без мярка или подписка. Съдът обаче му наложи 130 000 лева гаранция, за да излезе на свобода.

- реклама -