Алепо

Прокуратурата проверява завода в Лясковец заради българските боеприпаси в Алепо

Районната прокуратура в Горна Оряховица е започнала проверка в оръжейния завод „Аркус” в Лясковец заради откритите в Алепо български боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение. Разследващите ще събират доказателства за евентуално престъпление за незаконен износ на оръжия.

„Започнала е проверка по общия ред на законност. Тя ще покаже дали дружеството и заводът осъществяват дейностите си в съответствие с дадения лиценз. Разбира се в рамките на проверката ще се събират данни за евентуално извършено престъпление и ако има такива данни ще се образува досъдебно производство. Ако не – случаят ще бъде прекратен“, посочи говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано днес, външният министър в оставка Даниел Митов обяви, че България не е изнасяла оръжия за Сирия от началото на конфликта през 2011-та година.

„Ние спазваме стриктно международните стандарти“, посочи той пред bTV. Митов припомни, че има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по случая.

От завода: Не сме дали ние боеприпасите

„Нашите сделки са чисти, контролират се напълно от държавата. Има други търговски фирми, които купуват и изнасят, така че аз не мога да поема отговорност. А дали има българско оръжие при бунтовниците в Сирия, е божа работа“.
Това заяви шефът на военния завод „Аркус“ в Лясковец инж. Банко Банков днес пред „24 часа“.

Syrian regime forces advance in AleppoНовината за откритото българско оръжие в Алепо гръмна, след като Русия обяви вчера, че нейни сапьори са намерили изоставени оръжия след оттеглянето на бунтовниците. Сред тях има и такива, произведени у нас. Това стана причина за остра реакция от страна на руското външно министерство.

Става въпрос за снаряди за залпов огън, съобщи командирът на групата по разминиране Иван Громов.

„Има боеприпаси и стрелково оръжие с голям калибър, реактивни снаряди за ракетни площадки „Град”. Снарядите са германски, американски и произведени в България”, посочи той пред „Росиия 24”.

- реклама -