Прокуратурата подхвана теча на данни от БУЛСТАТ

Прокуратурата подхвана теча на данни от регистъра БУЛСТАТ, който според първоначални данни е засегнал около 300 000 лица.

Скандалът се разрази в края на миналата седмица. Тогава лъсна, че изтичането на личната информация е станало, след като на 4 януари влязоха в сила измененията на закона за регистъра. Те на практика доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица. С тях реално 10-знаковото ЕГН на самоосигуряващите се заменя с Единен идентификационен код (ЕИК) от 9 знака. При трансформацията обаче освен професионалните данни са изтекли и личните данни на лицата като постоянен и домашен адрес, имейли, телефони.

Течът на лични данни – волен или неволен засяга повече от 300 хил. души със свободни професии. Сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. freelancer-и.

Сред потърпевшите се оказа дори председателят на парламента Никола Минчев.

ПРЕПИСКА

Така днес от Софийската районна прокуратура обявиха, че са се самосезирали по публикациите в медиите за теч на данни. Образувана е преписка по случая. Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция „Национална полиция“, която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.

През уикенда от редиците на управляващите отричаха да има теч на данни. В същото време основната опозиционна партия – ГЕРБ, разкритикуваха кабинета за случилото се. „Теч на лични данни има“, бе категорична шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя разкри също, че е сред засегнатите, както и зам.-председателя на партията Томислав Дончев и други депутати от ГЕРБ.

- реклама -