Прокуратурата по следите на ученици-фантоми

По следите на ученици-фантоми тръгва прокуратурата. Разследване тече в пловдивското училище „Найден Геров“. То е поредно, след като миналата година стана ясно, че учители са писали два месеца оценки на починало момиче. Сега новото ръководство е установило петима ученици, завършили, докато са били в чужбина, предава БНТ.

Общо 450 деца са били отписани от новата директорка, заради системни отсъствия. Това наложило сливането на 8 паралелки, но служители и учители не са съкратени, защото няма постигнато споразумение със синдикатите.

Въпреки скандалните разкрития от миналата учебна година, сега проверка на новото ръководство на СУ „Найден Геров“ установи още случаи на фиктивни ученици.

Открихме 5 нови ученици, които са били в чужбина и са завършили. Бяха 1150, останаха 650, т.е. 450 деца ги имам числом и словом които съм ги отписала“, каза Сашка Кръстева, директор на СУ „Найден Геров“.

Най-много отстъствали учениците между 8 и 12 клас. Но не и по документи. „Те имат поставени оценки, нямат отсътвия и в същия период те са били извън страната или не са присъствали в училище“, каза Пламен Алеков, зам.-директор по учебната дейност.

Тъй като държавното финансиране е в зависимост от броя ученици, сега бюджетът на училището е намален с една трета – или 900 000 лв по-малко. Това наложило спешни реформи още през месец януари.

„8 парарелки сляхме, не предприех нищо. Не е хубаво, колеги са, в средата на зимата да останат без работа, но сега това трябва да се случи“, обясни Кръстева.

Източник: Телеграф

- реклама -