Иван Гешев Автомобилна администрация Благоевград арести подкуп служители задържани онкоболници лекарства

Прокуратурата: По 300 евро в пликове са взимали задържаните служители на ДАИ – Благоевград

„До момента са задържани 10 лица, които са инспектори. Те са осъществявали контрол по транспортни дружества. Те са изпращали известия за предстоящи проверки“.
Това съобщи каза говорителят на специализираната прокуратура Даниела Начева по повод ареста на служителите на „Автомобилна администрация“ в Благоевград, при която бяха задържани 10 души.
По думите й е имало случаи, при които самите инспектори, са подправяли документи на транспортните фирми. Подкупите са били поставяни в пликове и в размер на 300 евро. Имало е организация кой екип кои транспортни фирми да проверява. В края на работния ден подкупите са били разпределяни между инспекторите, работили в този ден. Ползвали са се и от услугите на счетоводни къщи“. „Групата е генерирала обороти на ден в порядъка на 1200 евро“.
„Изключително съм доволен от работата на колегите от Благоевград. Първоначалната информация при нас беше подадена от тях още от месец ноември. Пострадали лица и оперативни източници са се оплакали от рекета, който е упражняван спрямо тях“, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. По думите му първоначално са били задържани 30 лица, но с повдигнати обвинения са 10.
Това е поредният ни случай, касаещ корупционни действия.
Само в близките месец-месец и половина имахме няколко знакови ареста, така че не мога да разбера на какво стъпват твърденията, че нищо не се прави срещу корупцията, няма задържани, няма присъди, не се работи. Съзнаваме, че тези резултати са недостатъчно и обществото иска повече и е в правото си. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
„Имаме амбицията и възможността да предприемем действия по борба с корупцията, които обществото досега не е виждало. Това, което искат моите колеги не е благодарност, а подкрепа от гражданите, че те трябва да им дадат нещо, което държавата отдавна им дължи. Това са първи крачки в тази посока“, увери той.
По думите му борбата с корупцията не е само ангажимент на прокуратурата, а и на управляващите, съда и гражданите. „Гражданите са в правото си да имат очаквания към нас, а ние да им дадем резултати и обяснение. Затова ние ще даваме обяснения за всяко наше действие. Вярвам, че ще стигнем до момент, в който обществото ще ни вярва поне на 50%“, заяви Гешев. Той отбеляза, че в България подценяваме проблема в корупцията. „Даваме си сметка колко хора са починали, затова, че не са си платили на лекар, колко са загинали затова, че някой си е купил книжката или затова, че някой си е платил на магистрат. Това е един сериозен съществен проблем. Тя бърка в джоба на всеки един от нас. Ако искаме нещо да се промени съществено борбата с корупцията е приоритет“.
„С ГДБОП разботим като добре смазана машина“, подчерта Гешев.
- реклама -