Специализирана прокуратура, дело, Кирил Петков, гражданство
сн. БГНЕС

Прокуратурата отказа да образува дело срещу Кирил Петков заради гражданството му, но е факт, че е подал невярна инфомация

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу настоящия премиер Кирил Петков заради неговото гражданство. На пресконференция от обвинението обявиха, че твърденията за извършени документни престъпления от Петков в качеството му на служебен министър на икономиката не са основание да бъде започнато дело срещу него за документни измами.

Припомняме, че проверката беше започната след като Конституционният съд се произнесе, че указът на Румен Радев за назначаване на първия му служебен кабинет е частично противоконституционен. Причината – Кирил Петков е имал двойно гражданство в момента на назначаването му.

Прокуратурата проверяваше Петков заради твърдения за извършени документни нарушения – при декларацията, в която той твърди, че отговаря на всички изисквания, за да стане министър, включително и на това, че има само българско гражданство.

„Наблюдаващият прокурор е преценил, че относно твърденията за невярно деклариране относно гражданството на Кирил Петков, Специализираната прокуратура не е компетентна, тъй като към датата на декларацията, той не е имал качеството на служебен министър на икономиката. Преписката е изпратена в Софийската районна прокуратура по компетентност“, съобщи говорителят на Спецпрокуратурата.

От своя страна от Софийската районна прокуратура обявиха, че също няма да образуват дело по казуса:

„Наблюдаващите прокурори се произнесоха незабавно по преписката. Да, действително в декларацията е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер, няма доказателствена стойност. С постановлението на прокурорите се постанови отказ да бъде образувано досъдебно производство“, обявиха от СРП.

Настоящият министър-председател беше обект на проверка от страна на Специализираната прокуратура и заради твърдения, че е декларирал невярно и имущественото си състояние и интереси във връзка със свое участие в търговско по времето, когато е министър.

По този въпрос обаче също няма да бъде образувано досъдебно производство:

„Наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е преценил, че сами по себе си твърденията за невярно деклариране в декларацията по имущество не могат да обусловят наказателна отговорност. Има разписана специална процедура, която е админситративно-наказателна“, обявиха от Спецобвинението.

Няма да се образува дело и по третата проверка – за съмнения за длъжностни престъпления от страна на Кирил Петков при назначаването на нов Борд на директорите на ББР:

„Наблюдаващият прокурор постанови отказа си за образуване на наказателно производство, а именно за престъпление във връзка със службата на министър Петков за борда на ББР. Мотивите са, че в хода на проверката не са събрани данни, в които да се установи Петков да е бездействал по служба или да е превишил своите права или задължения по закон“, обявиха от Специализираната прокуратура.

Като една от причините за отказ за образуване на досъдебни производства те изъкнаха остарялата нормативна уредба, която не дава такава възможност. Директорът на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова коментира:

„Стриктно е спазен законът. Прокуратурата и в свое лице винаги е твърдяла, че законът в частта регламентиращ правото, е несъвършен. Има разпоредби, но те са неосъвременени“

- реклама -