Прокуратурата още днес протестира присъдата на Викторио: Той е хладнокръвен убиец

Още днес, когато съдът произнесе 20-годишната присъда срещу убиеца Викторио Александров, Софийска градска прокуратурае внесла протест в Софийския апелативен съд срещу присъда.

Той беше осъден на 15 години затвор за убийството на Дарина Министерска, за убийството на детето им Никол – 20 години, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 /една/ година.

Съдът наложи едно общо наказание в размер на 20 години затвор при първоначален „строг“ режим.

Прокуратурата намира така постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител.  За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е  преминал  този   тест ,  т.е.  той е бил с  добра психическа  устойчивост. СГП намира  за  неотносимо  изнесеното от защитата  твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен  тормоз  от  семейството  на   Д.М. ,  поради  което е  извършил деянието.

Подсъдимият е  извършил  второто   деяние  –   убийството на собствената  му  дъщеря,  която е била на година  и  една  седмица, седем  часа  след първото  убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде  на органите  на реда.  Вместо това, той се е разходил  в парка, а  после е извършил друго престъпление – принуда по отношение на  таксиметровия  шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на  органите  на  реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности  на  обществото. Тя се явява  несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно – доживотен затвор без право на замяна.

- реклама -