прокуратурата неизгодни тунела Булброкърс позиция обвинение прокуратура съдия Люба Петрова

Прокуратурата даде на съд новата цена на природния газ

Върховната административна прокуратура протестира пред Административния съд на София решението на КЕВР за поскъпването на природния газ с 29,6% от април.

Държавното обвинение е установило съществени нарушения на административнопроизводствените правила при произнасянето на КЕВР.

Решението е по повод подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за ІI-то тримесечие на 2017 г. В изпълнение на решение на КЕВР от 20.03.2017 г. са изискани и получени данни от „Булгаргаз“ ЕАД /купувач на природен газ/ и от „Петрокелтик“ ООД /продавач/.

На откритото заседание на КЕВР въпросната информация не е обсъждана, а почти безкритично е прието искането на обществения доставчик.

При проверката на ВАП са разкрити противоречия с материалноправни разпоредби , изискващите спазване на принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи.

Според ВАП са нарушени и основни принципи, като прозрачност за определяне на цените и възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им.

Действията на прокуратурата на фона на скандала Цацаров – Сашо Дончев

Решението на държавното обвинение да се бори с поскъпването на природния газ става на фона на скандала, избухнал между шефа на Овъргаз Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди дни беше разпространен запис от работен обяд на Дамския бизнес форум, на който Дончев твърди, че е заплашван от Цацаров.

Сашо Дончев Сотир Цацаров

„Бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него – казва Дончев. – Какво е това, че подкрепям „Да, България!“, какво е това, че моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник „Сега“ и Комарнитски (…) След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие разбирате ли в какво общество живеем?!“.

От своя страна обвинител номер едно пък твърди, че е приел среща с Дончев като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България.

По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по проверката на цената на  природния газ. Такава намеса е била категорично отказана.

По-рано прокуратурата протестира и решението на КЕВР за увеличението на цената на водата в София.

Продължава проверката на Върховната административна прокуратура и по повод решението на КЕВР за цената на топлинната енергия.

- реклама -