Диего Марадона
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прокуратурата в Аржентина ще обвини лекаря на Марадона

Прокуратурата в Сан Исидро, област Буенос Айрес, отправи сериозни обвинения към Леополдо Луке. Луке е личният лекар на Диего Марадона. Според разследващите за легендарния аржентински футболист не са полагани нужните грижи след операцията за отстраняване на субдурален хематом в мозък, и именно това е довело до смъртта му на 25 ноември.

Още в дните след кончината на Марадона към Луке бяха отправени обвинения за небрежност при лечението на неговия пациент, а в края на миналата седмица полицията претърси домовете и лекарските кабинети на Луке и психиатъра на Марадона – Агустина Косачов. Вестник „Ла Република“ публикува откъси от първия доклад на прокуратурата. От него става ясно, че от Луке ще се търси наказателна отговорност.

„Никой не се е грижил за пациента. Има наличие на подсъдни действия и сериозна небрежност от страна на лекарите. Пациентът не е бил под наблюдение, не е бил под постоянен медицински контрол, какъв състоянието му е изисквало. Не е взимал никакви лекарства за сърцето. Без никакво съмнение, негов лекар е бил д-р Леополдо Луке. Той е бил отговорен за липсата на адекватна домашна грижа за пациента, която е била тотално неорганизирана. Пациентът му се е доверявал напълно“, се казва в доклада на прокуратурата.

В доклада се отбелязва, че Марадона е бил труден пациент Въпреки това той е трябвало да получи нужните грижи, дори и против волята си. Прокуратурата описва д-р Луке като човек, който е обичал Марадона и е искал да остане в историята като лекарят, спасил неговия живот.

- реклама -