Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск заради делото за „Хемус”

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от АМ „Хемус”.

Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова.

„Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура.

По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемият Борислав Колев за срок от 72 часа.

На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл.

Непосредствено след внасяне на искането в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото.

Това трябва да стане в присъствието на прокурор.

На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит“, разказа Петрунова.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи.

По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказал от намеренията си и заявил, че не знае защо е извикан.

„Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност.

Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебните договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

Образувано е досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения.

Предвижда се лишаване от свобода от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че вероятно шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан по случая.

- реклама -