ДОСТ имотно състояние, прокуратура проверка мярка

Прокуратурата откри неточности в декларациите за членство в ДОСТ

Прокуратурата откри неточности в декларациите за членство в ДОСТ. Това е един от мотивите за отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на Лютви Местан.

Според прокурорите има над 260 неправилно попълнени декларации. Сред тях има и такива с ЕГН на лица, ненавършили 18 години, поправяни ЕГН-та и други нарушения.

По-рано пред градския съд прокуратурата твърдеше, че няма никакви пречки за регистрацията на ДОСТ.

Подадените декларации са над 9 000, което е много над санитарния минимум, подчерта адвокатът на Лютви Местан. Самият Местан предложи проблемните декларации да бъдат отстранени като доказателства, защото и без тях гласовете му стигат. Той определи проблема като „дребнотемие“ и призова прокуратурата да изясни всяка неточност по казуса ДОСТ.

На 15 юли във Върховния касационен съд чрез Софийския градски съд постъпи жалба от Лютви Местан срещу решението от 7 юли, с което съдът отказва вписване на ДОСТ в регистъра на политическите партии.

Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Местан заради абревиатурата, която е турска дума, и заради преобладаващия брой учредители с турски имена.

Днес Върховната касационна прокуратура подкрепи жалбата на Лютви Местан с аргумента, че действията на съдията докладчик при решението са излезли извън рамките на законосъобразността.

Окончателното решение за ДОСТ се очаква до края на юли.

- реклама -