ВКП телефонни измами, ало

Прокуратурата: Ненчев е ощетил армията с 3,7 млн. евро

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е привлечен като обвиняем за особено тежки престъпления по служба. Според онбвинението Ненчев е ощетил армията с 3,7 млн. евро, съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В периода 5.5.2015 г. до 9.9.2015 г. в качеството си на министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военните средства от изтребителната авиация на ВВС, уточни Арнаудова.

Разследването на прокуратурата сочи, че на 26.4.2015 г. Министерство на отбраната е подписало два договора с „РСК МиГ” за удължаване на ресурса на два броя двигатели на самолети и ремонта им. В договорите е посочено и купуването на кутия за самолетен агрегат, като общата им стойност възлиза на 3 773 000 евро или 7 388 666 лв.

От държавното обвинение посочват, че Николай Ненчев поръчал на своя заместник Десислава Йосифова да прибере тези документи в служебната си каса и да не предприема никакви действия по изпълнението им.

Подобни указания Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца.

Разследването на прокуратурата е установило, че заради действията на министъра е имала реална опасност за българската армия.

От това деяние е спаднал нальота на пилоти във ВВС на 33 часа за една година, при стандарт 180 летателни часа или поне минимум 80, обясни Румяна Арнаудова.

„България има задължение да осигурява бойно дежурство по Air Policing. Намаляването на нальота е довело ВВС до колапс“, допълни Арнаудова.

Проверката на прокуратурата е започнала по сигнал на гражданин, че договорите, сключени с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-овете са неизгодни. Сигналът е препратен към ДАНС, откъдето са извършили предварителна проверка. Въпросният гражданин не е бил разпитван като свидетел.

Според Арнаудоватой не е медийно известен и не е политически обвързан.

Неговите думи от сигнала не са били потвърдени при последващата проверка, но от събраните материали от ДАНС и прокуратурата, е имало основание за образуване на обвинението срещу министъра в оставка.

По случая като свидетели са разпитана заместник-министърката на отбраната Десислава Йосифова и още 18 души.

На този етап не се предвижда разпит на премиера в оставка Бойко Борисов.

„Голяма част от фактите по това дело са класифицирана информация и затова сме малко по-обрани. Фактът е, че заради действията и бездействията на министър Ненчев, е спаднал драстично нальотът. Не са използвани специални разузнавателни средства. Събирани са документи. Назначена е инженерно-техническа експертиза, която очакваме да бъде изготвена до края на следващата седмица най-късно и са разпитвани свидетели“, обясни Арнаудова.

- реклама -