Боян Расате, съд, мярка за неотклонение, задържане
кадър: Нова телевизия

Прокуратурата не може да открие Расате, за да му повдигне обвинения

Боян Станков – Расате не е бил открит на своя постоянен и настоящ адрес, както и на други известни адреси, които може да обитава, за да му бъде връчена призовка за явяване в прокуратурата. Това съобщиха от държавното обвинение в прессъобщение, като уточниха, че се готвят да му повдигнат обвинения.

Това стана възможно след като по искане на главния прокурор Иван Гешев имунитетът на Расате като кандидат за президент беше снет. Причина за това стана нахлуване и вандалски действия от негова страна в ЛГБТИ клуб в столицата.

„Днес, 02.11.2021 г., следовател от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура предприе действия за призоваването на Б.С., кандидат за президент, с цел явяването му пред разследващия орган за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер“, съобщават от прокуратурата.

Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението.

Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Б.С., в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо обвиняемия.

- реклама -