Ница нападение съчувствие реакции

Прокуратурата: Нападателят от Ница е стрелял по полицията

Нападателят от Ница няколко пъти е стрелял по полицията, преди да бъде неутрализиран. Това съобщиха от френската прокуратура.

Терористът, който се вряза в тълпа в Ница, няколко пъти е стрелял по трима градски полицаи. Първият път това е станало в центъра на града“. Това заяви прокурор Франсоа Молин.

Той посочи, че е потвърдена самоличността на мъжа. Както се предполагаше по-рано това е 31-годишният жител на Ница от тунизийски произход Мохамед Лахуайедж Бухлел. Мъжът не е известен на разузнавателните служб. Въпреки това има скорошни присъди за проявено насилие.

10 деца и младежи са сред жертвите

Според прокурор Молин десет деца и младежи са сред жертвите на вчерашния атентат. Той потвърди, че загиналите са 84 души, а други 202 души са ранени.

Прокурор Франсоа Молин не отхвърли вероятността броят на загиналите да се увеличи. Той припомни, че 52 души се намират в критично положение, а 25 от тях са в реанимация.

Нападелят

„Намерени са шофьорска книжка и банкова карта на името на Мохамед Лахуайедж Бухлел, който е роден на 13 януари 1985 г. в Тунис и който живее в Ница“, посочи прокурорът и допълни, че Бухлел е „напълно неизвестен за разузнавателните служби… и никога не е регистриран за признаци на радикализация“.

Разследването

Във връзка с нападението е започнато разследване за терористичен акт. Молин уточни, че все още нито една групировка не е поела отговорност за атаката, чийто начин на извършване подсказва наличието на комуникация. По неговите думи случилото се в Ница е „точно в съответствие с постоянните призиви за убийства“, които джихадистките терористични групи правят в свои видеа и на други места.

Борбата с тероризма в Европа

От Брюксел съобщиха, че външните министри на ЕС ще проведат в понеделник среща, на която да обсъдят борбата с тероризма.

„По молба на Франция европейските министри ще добавят борбата с тероризма към своя дневен ред в понеделник“, се казва в съобщение на Европейския съвет на 28-те лидери на държавите членки

- реклама -