Прокуратура Хамид опасност национална сигурност

Прокуратурата: Мурад Хамид представлява истинска и сериозна заплаха за националната сигурност

„20-годишният Мурад Хамид, който беше задържан у нас във връзка с участие в организирана престъпна група за организиране на терористични актове, представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната ни сигурност – това е било заключението на шефа на ДАНС“. Това съобщи говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Трудното пътуване

Зетят на един от атентаторите от „Шарли Ебдо“ влязъл в нашата страна на 26-и юли от Сърбия с международния влак от Франция. Младежът пътувал сам, с личен багаж. На трансграничните власти обяснил, че идва в страната за една седмица с цел туризъм.
Мурад слязъл у нас в 19:45 на 26-и юли. В 1:30 през нощта на 28-ми юли той се явил на ГКПП „Капитан Ангреево“, за да премине през Турция. Българските власт го пропуснали, защото той нямал забрана. Мурад обаче бил върнат от турските власти, защото имал забрана за влизане в Турция за 5 години.
Уведомен е бил шефът на ДАНС и той издал заповед за експортирането на Мурад в Сърбия. Междувременно обаче на 29-ти е получено в СГП европейска заповед за арест от главния съд в Париж. Задържането е удължено още, когато СГП е постановила 72 часа арест, а на 2-ри август СГП е постановил също задържането на Мурад. Той не е обжалвал задържането си пред Апелативния съд. На 10-и август ще се гледа постановлението на европейския съд.

- реклама -