Прокуратурата: Митничар е арестуван за трафика на 400 кг хероин за България

Митничар е задържан във връзка с трафика на 400 кг хероин, който беше установен във Варна.

Прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност като съучастник за пренасянето на дрогата през страната двама мъже – единият на 35 г., който е собственикът на фирмата получател. Другият е митнически служител от Търговище, на 45 г. Хероинът е с общо тегло 401,468 кг.

Двамата са задържани за 72 часа, а от съда ще бъде пискано налагането на постоянна мярка „задържане под стража“. Предвиденото наказание е от 10 до 15 г. затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

На 7 февруари на пристанище Варна -Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище в Дубай. На него са се намирали 4 контейнера, в които е имало покривни платна, битумни ролки. Като страна на произход е посочена Иран. Продавачът е иранска фирма, а крайната дестинация е България. Българската фирма е регистрана в търговския регистър в Шумен, а е развивала търговска дейност в Търговище. Пир проверка три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Установени са 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са били разпределени пакетите с хероин.

Стойността на дрогата е между 26 и 36 млн. лв. Пазарните стойности са двойно или тройно по-високи.

Това е първият установен случай на Агенция „Митници“, при който се установява дрога, пристигнала у нас по вода. По време на проверката на контейнерите са използвани и следови кучета.

 

- реклама -