Каталуния

Прокуратурата в Каталуния нареди да се изземат урни и агитационни материали за референдума

Прокуратурата в Каталуния е издала нареждане на полицията да изземва урни, агитационни материали и всеки друг предмет, който може да бъде използван в референдума за независимост на североизточната област от Испания. Това предаде АФП, цитирана от Фокус.

Референдумът за независимост, който трябва да се проведе на първи октомври, беше обявен за незаконен от Конституционния съд на Испания. Въпреки това местните власти са твърдо решени да го проведат и това доведе до ескалация на напрежението между централното правителство в Мадрид и парламента на автономната област.

Днес началниците на всички звена на правоохранителните органи в района са били привикани в офиса на Главния прокурор на Барселона, където са получили заповед да предприемат действия срещу местни власти, държавни служители или лица, „за да избегнат извършването на нарушения на закона“, съобщиха от прокуратурата в обръщение до медиите.

Според законите на Испания, прокурорите имат правомощията да дават инструкции на съдебните полицейски сили при разследване на престъпленията, каквото право имат и съдиите.

„Полицейските служители… ще предприемат незабавно необходимите мерки, за да изземат средства, предназначени за подготовката и провеждането на нелегалния референдум“, добавят в съобщението.

Полицията е получила нареждания да конфискува предмети, като „урни за гласуване, бюлетини, инструкции за избирателните секции, агитационни материали и др.“

- реклама -