Румен Овчаров обвинение, съд безстопанственост Румен Овчаров, условна присъда, безстопанственост

Прокуратурата изпраща на съд Румен Овчаров, бившата му заместничка и ексшефа на „Мини Бобов дол“

Специализираната прокуратура предаде на съд бившия енергиен министър Румен Овчаров, тогавашната му заместничка Анна Янева и ексшефа на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов. Те ще бъдат съдени за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева.

Това ще бъде втори опит за започване на делото срещу тримата. Преди година делото беше върнато от спецсъда на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

През тази година прокуратурата е събрала нови доказателства. Според новото обвинение в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов
дол“ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева. А първоначалното обвинение преди година беше за щети в размер на близо 9 млн. лв.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост,
осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от
25.05.2006 г. – 18.03.2009 г. Прокуратурата подчертава, че умишлената безстопанственост представлява особено тежък случай, защото е довела до откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени
изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от
участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен
басейн“. Те са предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“
ЕАД, в нарушение на няколко закона.

Включително не е било установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на въглища технически, управленски и финансови възможности.  В резултата на тези действия се е стигнало до производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

- реклама -