президентство
сн. БГНЕС

Прокуратурата изнесе още документация от президентството, протестиращи се събраха на „Дондуков“ 2

Приключи акцията на прокуратурата в президентството.

Разследващите иззеха и изнесоха един кашон с документация, като по-рано изнесоха още толкова иззети документи.

сн. БГНЕС

Акцията завърши под възгласите на протестиращи граждани, които са пред президентството.

сн. БГНЕС

Tази сутрин прокуратурата влезе в администрацията на държавния глава. Малко след това бе съобщено, че двама от най-близките сътрудници на Румен Радев са арестувани заедно с бизнесмена Пламен Бобоков.

Главният прокурор Иван Гешев, който по това време беше в Габрово, където се провежда поредната специализирана акция срещу битовата престъпност, заяви: „Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция“.

сн. БГНЕС

От прессекретариата на държавния глава потвърдиха за специализираната акция и заяви, че Прокуратурата трябва да обясни своите действия пред българското общество.

Малко по-късно от Държавна агенция „Национална сигурност“ обявиха, че са отнели достъпа за секретност на секретаря па правни въпроси Пламен Узунов и Илия Милушев, който е съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната. От ДАНС разясниха, че за тях „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Специализираната прокуратура съобщи, че Пламен Бобоков, Пламен Узунов и Илия Милушев са арестувани за срок от 24 часа. Срещу тях се водят различни разследвания. Срещу Узунов и Бобоков разследването е за търговия с влияние, а срещу Милушев за разгласяване на държавна тайна.

Правоохранителните органи са претърсили кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. От там са иззети документи, книжа и компютърни конфигурации, които могат да имат отношение към делото. Претърсвания и изземвания са проведени и в Пловдив.

Екипи от военни следователи и прокурори пък са претърсили адреси, свързани с Илия Милушев. Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Наблюдаващите прокурори ще направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

- реклама -