Желяз Андреев
Снимка: Фейсбук

Прокуратурата иска задържане за 60 дни на арестувания по искане на САЩ Желяз Андреев

Общо 11 души са разследвани в САЩ по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Освен арестувания Желяз Андреев, на мушката са и Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев.

Окръжната прокуратура в Добрич ще поиска ареста на Желяз да бъде удължен до 60 дни

Tой и останалите българи са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Американските власти твърдят, че те са свързани с терористична дейност.

„Според документите, които сме получили, престъплението е извършено на територията на САЩ. Ние сме подписали двустранен договор за екстрадация и сме длъжни да изпълним тяхната молба”, каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Желяз се прибрал в родния си Добрич за Великден където е повикан в полицията за справка. Там е задържан във връзка с водено от американските власти разследване.

В момента се чакат материалите по преписката срещу него, а утре изтича 72-часовия му арест. „Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години”, съобщиха още от прокуратурата.

Приятелката на Желяз – Милена Здравкова, обясни, че те са работили по списък с клиенти, който получавали от шефовете си. Не избирали на кого да продават, всеки получавал списък и работил по него. Освен това нямали представа, че трябва да спазват американското законодателство. По думите и стана ясно, че Желяз е разбрал за разследването случайно през 2015 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Фирмата, в която са работили е била регистрирана в София и те са подписали български трудови договори. Фирмата е била регистрирана в София със седалище в Маями.

Във Фейсбук вече има група : Да спрем екстрадирането на Желяз

 

Майка му също търси подкрепа.

- реклама -