прокуратура, имунитет, ЦИК, кандидат, депутат

Прокуратурата иска имунитета на кандидат за депутат, шофирал под въздействието на дрога

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Х.П., кандидат за народен представител в изборите за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г., съобщават от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано на 29.10.2021 г. като бързо производство по реда на чл.356, ал.3 от НПК. С постановление на прокурор при Районна прокуратура-Пловдив е разпоредено разследването по делото да се извърши по общия ред, след което материалите по делото са приети по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 29.10.2021 г. в гр. Пловдив Х.П. управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество – канабис, включено в списъка на наркотичните вещества с висока степен на риск за общественото здраве. Наличието на наркотичното вещество е установено с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози „Drug Check 3000“ – престъпление по чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинение спрямо Х.П. за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Като кандидат за народен представител Х.П. е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

- реклама -