ФБР, прокуратура, САЩ, медальон, хан Омуртаг, търг

Прокуратурата и ФБР разследват как медальон на хан Омуртаг попадна на търг в Ню Йорк

Прокуратурата и ФБР разследват как медальон на хан Омуртаг попадна на търг в Ню Йорк.

За това, че медальон на хан Омуртаг ще бъде продаден на търг в Ню Йорк стана ясно вчера.

Той е изработен от злато през 9 век и се предполага, че това е едва вторият или третият такъв артефакт в света. Очаква се цената му да подмине 50 хиляди долара.

Наддаването в аукционната къща започна преди седмици с начална цена 30 000 долара. Предполага се, че по времето на хан Омуртаг са били изсечени множество медальони с неговия лик, но до днес са оцелели  единици. Един от тях се съхранява в Археологическия музей в столицата.

„Самият медальон има изображения и надписи само от едната страна. Освен бюста на владетеля върху него е изписано неговото име и титла – „Кан ювиги Омуртаг”. Върху известните досега екземпляри е имало следи от халки, което е индикация, че вероятно са били носени”,  обясни Мирослава Доткова от  Националния археологически музей.

Според историците има два или три такива медальона. Единият е открит при разкопки у нас през 70-те години, а за другият има опис още от 1905 г. от археолога Карел Шкорпил. Следите му обаче се губят.

„Тези предмети имат много голяма стойност за българската история”, каза още Доткова.

От декември водим активна кореспонденция с американските власти. Към този момент имаме частични отговори. Службите в САЩ – прокуратурата и ФБР вършат разследване за случая с медальона – ценна реликва и е и как е попаднала тя в Америка.

Това каза главен инспектор Ангел Папалезов за бТВ.

Има вероятност медальонът да е фалшификат или да е този, който е от Шкорпил, но е изчезнал преди 100 г.

Българските власти са помолени да се изтегли той от аукциона, за да може да се изследва.

Такива медальони са били наградни и са се е давал за особени заслуги към държавата или само на най-приближените до владетеля, подобно на днешните медали и ордени.

Все още не е ясно дали Министерството на културата ще участва в търга и ще се опита да върне реликвата в България.

- реклама -