Прокуратурата: Хакерската атака постигна целта си – дестабилизиране на политическата обстановка и смут в населението

„Дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението. Това е била основната цел на хакерската атака по Националната приходна агенция. Цел, която според Специализираната прокуратура, е постигната.“ Това заяви прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм” в СП.

В момента Специализираният наказателен съд разглежда искането на обвинението за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на „ТАД Груп”.

Прокуратурата иска делото да се гледа на закрито съдебно заседание.

Прокурор Станкова съобщи, че от разпитите на служители на НАП е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на МПС-та и други лични данни на повече от 5 милиона българи.

По думите ѝ две седмици преди датата на задържане на първия обвиняем, данни са били предоставени на сайта Бивол. Съдържат се данни, че е имало скрит чат между един от обвиняемите и собственика на Бивол, каза още прокурорът.

Копирани са данни на висши държавни служители и данни от популярна хазартна игра.

Станкова съобщи и, че е имало пробив в поливните системи, с което се е целяло компрометиране на преминаващите автомобил, возещи депутати, управници и важни гости пред сградата на парламента в центъра на София.

- реклама -