Хитрино прокуратурата Арнаудова експертиза висока скорост

Прокуратурата: Единствената причина за трагедията в Хитрино е високата скорост

„Единствено скоростта е виновна за инцидента на гара Хитрино“.

Това заяви говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова по Нова тв по повод на новата ескпертиза, изнесена от фирмата „Булмаркет“, превозвач на товара, взривил гара Хитрино.

„Частната експертиза не може да бъде приета от съда. Обстоятелствата, които бяха изнесени, бяха предмет на разследване и бяха отхвърлени. Имаме всичко – огледи, експертни оценки и гласови доказателства“, заяви Арнаудова.

Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната мрежа при положение, че има изтичане на газ. Вероятно отговорен е диспечерът, който е служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Това обяви по BTV Станко Станков, управител на „Булмаркет”.

Фирмата е платила за експертизата 25 хил. евро, каза Станков. По думите му под нея са се подписали 8 – 9 международно признати експерти, които „не биха си сложили главата в торбата”. Тяхното заключение е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, каза още управителят на „Булмаркет”.

Станков обвини и фирмата, собственик на цистерната, която се взриви – дъщерна фирма на френска компания, че е пуснала в движение цистерна с много тънко дъно. Тези цистерни били спрени от производство през 1980 г. от швейцарския производител заради тънкото дъно и имало предписание да бъдат допълнително подсилени, ако се използват.

- реклама -