Прокуратурата: Двама от списъка „Магнитски“ отдавна са обвинени. Овчаров за корупция, а Малинов за шпионаж

Спрямо две от санкционираните лица – Румен  Овчаров и Николай Малинов, отдавна са внесени обвинителни актове за извършени от тях престъпления.

По отношение на Овчаров е за  корупция, а спрямо Николай Малинов за шпионаж в полза на Руската федерация.

Това заявиха от Прокуратурата на Република България в официална позиция по повод наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции („Магнитски“) спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица.

Ето какво още се казва в позицията:

Борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите власти (съдебната, изпълнителната и законодателната). Вменяването на тази отговорност единствено и само на съдебната власт показва непознаване на конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление следва да уведомяват прокуратурата. Едва тогава прокуратурата може да реализира правомощията си по Конституция и закон, а именно да образува досъдебно производство и да ръководи разследването, като упражнява надзор за законосъобразното му провеждане и при наличие на достатъчно доказателства да привлича към наказателна отговорност лицата, които са извършили престъпления.

Република България е суверенна държава, част от европейското правно пространство. В този контекст Прокуратурата на Република България стриктно спазва основните европейски принципи и евроатлантически ценности, най-важните от които са върховенството на закона и правовата държава. Според българската Конституция главният прокурор е част от независимата съдебна власт със стриктно регламентирани правомощия и е независим от останалите власти – законодателна и изпълнителна. Евентуалното нарушаване на тези основни конституционни и европейски стандарти излиза извън принципите на демократичната държава. Историята е показала, че опитите за въздействие и овладяване на съдебната власт водят само и единствено до репресии с дългосрочен ефект, засягащи правата на българските и европейските граждани.

Прокуратурата на Република България заявява, че отдавна е предприела всички необходими действия в съответствие с компетентността си по Конституция и закон спрямо всички санкционирани български граждани.

- реклама -