самолет

Прокрадва се нова версия: Украинският самолет може да бил свален от иранска ракета

Украинският „Боинг“, който вчера се разби в Техеран, вероятно е бил свален от преносима зенитно-ракетна система тип „Игла“. Това твърдят експерти от Института по глобални заплахи и демократични науки. Според тях е бил уцелен един от двигателите на машината.

Изводите им се основават на радиолокационните данни за катастрофата, снимки и видеа

„Самолетът е изчезнал от радарите в 2:48 часа по Гринуич, след като излетял от летище „Хомейни“, на височина повече от 1700 метра. Данните за полета показват, че летателната машина се е издигнала над надморската височина и няма признаци за снижаване“, гласи докладът на експертите.

Анализът на снимките разкрива, че самолетът вероятно е бил свален от преносима зенитно-ракетна система близо до летището и тя е повредила двигателя му. Експертите подчертават, че кадри от мястото на катастрофата показват следи от повреда по крилата от шрапнел.

В анализа се посочва още, че щетите по корпуса на самолета много наподобяват на тези по MH17, свален над Източна Украйна от руска ракета през 2014 г.

„Боингът“ падна на 28 км от края на пистата. Съдейки по записа от началото на полета, той е прелетял между 5 и 7 км преди сблъсъка със земята. „Това означава, че опитният екипаж е имал достатъчно време да съобщи за пожара в двигателя и да подаде SOS сигнали“.

Затова експертите са убедени, че Техеран крие информация за катастрофата и затова Иран отказа да даде черните кутии на самолета както на „Боинг“, така и на САЩ, а изрази готовност да ги предостави на „определена страна“ – вероятно Русия.

Ако обаче е така, данните от черните кутии вероятно ще бъдат унищожени или манипулирани, предупреждават експертите.

източник: 24 часа

- реклама -